/ БГНЕС, архив
Шефът на АПИ: Следващите две години ще са исторически за пътното строителство
Тази и следващата година ще бъдат исторически за пътното строителство. Това е заявил председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов на тържеството по повод 135-годишнина от създаването на държавната пътна администрация, съобщиха от пътната агенция.
 
От 1370 км „магистрали по план“ са готови само половината

Предстои стартът на стратегически проекти в Северна България - цялостното завършване на магистрала "Хемус", изграждането на автомагистралите "Русе - Велико Търново", "Видин - Ботевград", "София - Калотина" и най-сложният участък от "Струма" през Кресненското дефиле. "Убеден съм, че ще се справим с тези предизвикателства, защото имаме и знания, и опит", е изтъкнал инж. Атанасов.

Борисов: Уж асфалт не се яде, ама всички само за пътища питате

Той е подчертал, че изминалите пет години и особено 2015 г. са едни от най-успешните години в пътното строителство на модерна България, тъй като със средствата от Европейския съюз автомагистралната мрежа се е увеличила с над 300 км и в момента вече е около 740 км.
 
20 000 км пътища се нуждаят от цялостна рехабилитация

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев е подчертал, че инфраструктурата трябва да се поддържа, доизгражда и развива и за това са нужни значителни инвестиции. С въвеждането на тол системата очакваме над 1 млрд. лева приходи годишно или около три пъти повече, отколкото получаваме от винетните стикери в момента, и тези средства ще се инвестират в поддържане и развитие на републиканската пътна мрежа, е потвърдил зам.-министър Йовев.

Началото на пътната администрация е положено на 3 април 1883 г. с Указ 267 на княз Александър I Батенберг.