Въвеждат максимален срок за оценка на проекти - кандидати за европари
Въвеждат максимален срок за оценка на проекти - кандидати за европари / netinfo

Три месеца ще е максималният срок за оценка на постъпилите проектни предложения, предвиждат приетите от правителството изменения и допълнения в постановлението за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по перативните програми, съфинансирани от структурните и кохезионния фонд на ЕС и по програма ФАР, съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта е постигането на по-добра организация на работата в оценителния процес. Въвеждането на максимален срок ще има дисциплиниращ ефект върху членовете на оценителните комисии, което е от съществено значение при процедурите за подбор на проекти, по които са постъпили голям брой предложения, се отбелязва в съобщението.

Договарящият орган ще трябва да изготви индикативна годишна работна програма за предстоящите процедури за подбор на проекти по образец, утвърден от министъра на финансите. Целта е максимално уеднаквяване на съдържанието на индикативните годишни работни програми от договарящите органи. Това ще улесни както тях, така и кандидатите по оперативните програми. Индикативната програма ще бъде представяна в Министерството на финансите с оглед подготовката на държавния бюджет за следващата година.

С промените в нормативния акт ще се постигне максимално уеднаквяване на съдържанието на индикативните годишни работни програми от страна на договарящите органи, по-добра организация на работата при оценителните комисии, както и по-предвидима за кандидатите среда.