ВАС: Границите на Странджа са неясни, МОСВ ще обжалва
ВАС: Границите на Странджа са неясни, МОСВ ще обжалва / netinfo

Министерството на околната среда и водите ще обжалва решението на Върховния административен съд, с което бе обявена за нищожна заповед от 1995 г. за определяне на границите на парк "Странджа". Имаме сериозни аргументи, които ще представим при обжалването, коментира пред журналисти министър Джевдет Чакъров. Той допълни, че ведомството ще направи всичко необходимо, за да опази природата в „Странджа”, докато спорът бъде решен.

По-рано тричленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че границите на парка, чиято площ е над 116 хиляди хектара, са неясни. В мотивите си съдиите посочват, че липсата на яснота за границите на защитената територия, особено на земеделските земи, включени в парка, както и на план за управлението му и условията за извършване на определени дейности и строителен режим в обявената територия нарушават правата на собствениците и създават предпоставки за административен произвол. Постановлението на съда е по жалба на кмета на Царево и може да се обжалва в 14-дневен срок.

След обявяването на решението 17-те природозащитни организации от коалицията „За да остане природата в България” се обявиха категорично против и заявиха, че са необходими законодателни промени, за да се защитят намаляващите защитени територии в страната.