В Габрово ще се строи завод за автобуси и тролейбуси
В Габрово ще се строи завод за автобуси и тролейбуси / снимка: Община Габрово

Лвовски автобусни заводи LAZ- Украйна ще строи завод за автобуси и тролейбуси в Габрово,  беше съобщено по време на официално представяне в града на производството на предприятието. Капацитетът ще позволи годишно да се произвеждат между 500 и 800 автобусa и тролейбуса в Габрово, за което ще бъдат открити над 600 работни места.

„Нашият стремеж е да предоставяме висококачествени транспортни услуги в целия свят. Днес имаме шанса да стъпим нa нови пазари и в Габрово да има производство на автобуси, на които пише "Произведено в България", заяви Владислав Спектор, директор маректинг на Лвовски автобусни заводи. Според него в началото на следващата година ще започне планирането на инвестицията и в края на пролетта щe стане ясен и конкретният бизнес план за нея.

Заместник-кметът на община Габрово Климент Кунев съобщи за проведените разговори с ръководството на завода във връзка със стартирането на новото производство, като уточни, че градът разполага не само с традиции в машиностроенето, но и с професионални училища, което създава всички предпоставки за успех на инвестицията.

Предстоят разговори в бъдеще и с ръководствата на Техническия университет и на Професионалната техническа гимназия за създаване на специалности в полза на производството на автобуси. Според него дo лятото на следващата година можем да се надяваме да бъде произведено първото превозно средство в Габрово.  На представянето на LAZ присъства и извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи.