Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Трябва да запазим стратегическото място за транзита на газ, смята Борисов
94284
Трябва да запазим стратегическото място за транзита на газ, смята Борисов
  • Трябва да запазим стратегическото място за транзита на газ, смята Борисов
Премиерът Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия дали ще разреши да започнат преговори тръба от газопровода "Турски поток" да идва директно към нашата страна. В противен случай, в момента, в който газопроводът заработи, транзитът през страната ни ще спре и тя ще стане само клиент, смята Борисов, който е категоричен, че „трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш това”.

Борисов: Всичко хубаво, което Господ е сътворил, го имаме на Балканите

Коментарите той направи при откриването на традиционната годишна среща на българските посланици. По време на нея той изтъкна, че страната ни е завидно стабилна на фона на Балканите и има най-добрата газопреносна система, разполагайки с 80% от всички компресори на полуострова.

Според Борисов страната ни трябвало да запази стратегическото си място по отношение на транзита на газ.

Тръмп предложи внос на втечнен газ за България и още 11 страни
 

Премиерът Бойко Борисов
БГНЕС

"И сега, изведнъж ние се оказваме изцяло в тази зависимост на "Турски поток". Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, който приключи "Турски поток" и тръгне газ, транзитът през България ще спре. Тогава България става само клиент. Това съм го заявил публично на Европейски съвет пред колегите, казах им "Аз ще си подпиша в лицето на Министерство на енергетиката пътната карта за 15.7 млрд. куб. м газ да идват от "Турски поток" в България". Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България. Но това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави този газов хъб, да отговорите "Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80 на сто от всички компресори на Балканите са в България", каза Борисов.

Откъде ще минава вторият лъч на "Турски поток"?
 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева на традиционната годишна среща на посланиците на България
БГНЕС

Премиерът получи покана от наш дипломат в Брюксел да посети консулска служба и да види как функционира тя без електронни устройства. "С удоволствие ще дойда, но сега така и така ти си дошла, напиши какво според теб, ако променя и подобря с министърката и колегите от Министерския съвет, за стане още по-добре", обърна се Борисов към нея: "Пишеш го и утре мини през Министерския съвет. Написано първо, еди-какво си, второ,..."
 
Русия преговаря с България и Гърция за "Турски поток"
 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева на традиционната годишна среща на посланиците на България
БГНЕС

В заключение Борисов засегна и темата с киберсигурността, описвайки кибератаките като страховити: "Даже с хакери си правих среща, довеждаха да ми обясняват че на практика трудно можем да ги защитим, а струва огромни пари. И аз понеже като стар полицай наблюдавам какво правят другите, щом в Русия и САЩ върнаха механичните пишещи машини, знаят какво са създали".