Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп предложи внос на втечнен газ за България и още 11 страни. Предложението беше отправено във Варшава на среща на върха на страните от инициативата "Три морета".  Аргументът на американската страна е желанието й да намали зависимостта на Европа от руския природен газ. На срещата присъства и президентът Румен Радев.

В реч пред медиите във Варшава американският президент Тръмп похвали регионални енергийни проекти, в които участва и България. Каква ще бъде реакцията на управляващите у нас относно предложението на президента Тръмп за доставки на втечнен газ, тепърва ще стане ясно. Съединените щати отдавна се опитват да договорят доставки на синьо гориво за стария континент и такива в малки обеми вече бяха направени.

САЩ предложиха на Русия сътрудничество в Сирия

Опитите да наложат добива на шистов газ в Европа също не спират, въпреки че Европейският съюз няма позиция, която да задължава страните членки да осъществят такъв добив. В България специално има мораториум върху добива на шистов газ. В същото време обаче страната ни е подписала пътна карта с "Газпром" за развитие на газопреносната мрежа. Според изявленията на представители на правителството България се надява да има втора тръба на турски поток до Варна с капицитет 15,7 милиарда кубически метра годишно.

В очакване на срещата на Путин и Тръмп на форума на Г-20

От срещата във Варшава става ясно, че Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа. Централно- европейската страна вече купува газ от Америка с цел да намали газовата си зависимост от Русия.