/ БГНЕС
Посещението на Тръмп във Варшава засилва позицията на Полша в ЕС
Полският президент Анджей Дуда заяви, че посещението на президента на САЩ във Варшава засилва позицията на Полша в Европейския съюз. "Това е втората външнополитическа визита на президента Тръмп и тя започва в Полша. Това показва, че сме страна, която има значение, и засилва нашата позиция в ЕС, коментира  Дуда по общественото радио.

В същото време  представители на еврейската общност в Полша изразиха съжаление, че програмата на визитата в страната днес на президента на САЩ Доналд Тръмп не предвижда посещение на паметника на героите от Варшавското гето, предаде АФП.

"След падането на комунизма през 1989 г. всички американски президенти и вицепрезиденти, които са били във Варшава, винаги са посещавали паметника на героите от гетото. Дълбоко съжаляваме, че президентът Тръмп, при все че ще произнесе реч съвсем близо до този монумент, реши да скъса, наред с мнозина други, с тази достойна традиция на уважение", казаха в съвместна декларация, изпратена до АФП, лидерите на еврейската общност в Полша.
 

БГНЕС


Те изразиха надежда, че "този признак за липса на уважение не отразява настроенията и чувствата на американския народ".
 
Доналд Тръмп отново идва в Европа, ще посети Полша и Германия

Днес Тръмп ще произнесе реч на площад "Красински" в центъра на Варшава, съвсем близо до паметника на въстаниците от гетото на полската столица срещу нацистките окупатори през 1944 г. При потушаването на бунта германците убиват около 200 000 жители на града.
 

БГНЕС


Конгресмен се извини за видеозапис, който направил в Аушвиц (ВИДЕО)

Тръмп е придружаван в Полша от дъщеря си Иванка, която е приела юдаизма преди да се омъжи за Джаред Къшнър, внук на оцелели от Холокоста. Къшнър е един от най-близките съветници на американския президент.
БТА