Премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на посланиците на България
Премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на посланиците на България / БГНЕС
Председателството на Съвета на ЕС е един тип координация между 27-те държави членки и процес, в който трябва да се влезе и в проблемите, които има всяка една от тях. Председателството не значи управление на ЕС, то дава шансове, особено в случая - на Балканите за приоритети, които от години стоят. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на традиционната годишна среща на посланиците на България.

Борисов заяви, че всяка една държава от Балканите трябва да има инфраструктурен излаз към всяка една друга държава от региона, за да се "разтвори" на всички посоки, а не да стои капсулирана. Той отбеляза развитието на проектите по "Коридор номер 8".

Борисов: Европейски паспорти биха дали перспектива за хората от Балканите
 

Премиерът Бойко Борисов на традиционната годишна среща на посланиците на България
БГНЕС

За много от колегите от кандидат-членове за ЕС вече става ясно, че народите им са в Европа и те трябва да им дадат перспектива и политическите лидери трябва да намерят необходимия сговор да не пречат на своите държави да вървят напред, коментира Борисов.

Като пазар Балканите сме малко, но излизането на Великобритания от ЕС, една голяма възможност на ЕС да се разшири. Всичко хубаво, което Господ е сътворил, го имаме на Балканите, коментира Борисов.

Откъде ще минава вторият лъч на "Турски поток"?
 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева на традиционната годишна среща на посланиците на България
БГНЕС

По отношение на енергийните политики на ЕС, Борисов отбеляза, че България е най-лоялният член на общността, дори на моменти до глупост. Един изключително изгоден за нас европейски проект, за който и доста пари дадохме - "Набуко", беше хвърлен в канала и никой не можа да обясни защо. Без него диверсификацията ни с азерски газ не може да стане, коментира Борисов. Трябва да си си заровил главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, в който приключи "Турски поток" и там тръгне газ, транзитът през България ще спре и тогава ставаме само клиент, коментира министър-председателят. Затова съм благодарен на ЕК, че възприеха, че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки всички правила, добави той.

През юли обявяват поръчката за проучване за газов хъб "Балкан"
 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева на традиционната годишна среща на посланиците на България
БГНЕС

На всеки въпрос защо България прави газов хъб, Борисов посочи, че отговорът е защото имаме най-добрата газопреносна система.

Мей предлага споразумение за гражданите на ЕС във Великобритания

За Брекзит премиерът коментира, че нашата основна цел ще бъде да се запазят правата и възможностите на българите, които са там. Преговорите в най-напредналата и "най-крива" част ще паднат по време на нашето председателство, добави той и отбеляза, че предстои много работа и тежки решения.
БТА