/ снимка: БГНЕС, архив
През юли ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектно проучване за газов хъб "Балкан". Това съобщи във Варна началникът на управление "Правно" на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който участва в работна среща за проекта, заедно с представители на комисията по енергетика в НС.
 
Той обясни, че "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране на предпроектното проучване и преди два месеца е подписан договора за предоставянето на безвъзмездната финансова помощ. Общият размер на обществената поръчка за предпроектното проучване ще бъде малко по-малко от 2 млн. евро, като 50% от тях се осигуряват от програмата за свързване на Европа, обясни Малинов. По думите му 920 000 евро е грантовото финансиране от ЕК.
 
Нашето желание е възможно най-бързо да стигнем до сключване на договор и с изпълнителя да бъдат обсъдени всички възможни варианти и трасета за преминаване на газова инфраструктура през територията на страната с максимална утилизация на съществуващата такава, посочи Малинов.
 
Той допълни, че очакванията са, че потреблението на газ в Европа поне в следващите 10 години да се увеличи или поне да се запази на сегашното ниво. Той коментира, че природен газ в хъба ще идва от всички възможни източници. Един от основните източници е руският природен газ, но също така газ от Каспийския регион - Азербайджан, Иран, както и от Средиземно море, обясни той.
 
Не на последно място очакваме и резултатите от проучванията в акваторията на Черно море, както в българската, така и в румънската част и в концепцията за газовия хъб ние сме заложили значителни количества и тези два източника, заяви Малинов.
 
Зам. председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов коментира, че целта на газовия хъб е България да не бъде заобиколена от т. нар. "Турски поток". По думите му 80% от компресорните станции на Балканите са съсредоточени в страната ни. Голямата част от тях са подменени. В момента правим реверсивна връзка с Турция, която да подпомогне процеса за диверсификация на трасета и източници, обясни Николов.