Таксиметровите шофьори искат 1,40 лв./км дневна тарифа в София
Таксиметровите шофьори искат 1,40 лв./км дневна тарифа в София / netinfo

1,40 лв. за София и 1 лв. за страната са минималните тарифи за километър, които от Асоциацията на таксиметровите синдикати искат да наложат на пазара. Ако до края на септември бизнесът не одобри предложението за нови цени, членовете на асоциацията ще предприемат протестни действия.

Искането за съгласувана нова тарифа не е картелно споразумение, защото в асоциацията членуват само физически лица, шофьори, а те не могат да участват в картели, заяви Антон Бояджиев, юрист в Асоциацията на таксиметровите синдикати. При тарифа 70-75 стотинки се реализира нулева печалба, каза Стефан Боснов, председател на организацията.

Исканията на синдикатите са насочени към фирмите превозвачи. Те ще настояват за 1,20 лв. за километър дневна тарифа и 1,32 лв. за километър нощна тарифа, първоначална такса от 1,50 лв. и такса за престой от 0,50 лв. и повикване 1,50 лв.

Според тях инфлацията не им позволява да работят на по-ниски цени. От асоциацията настояват от март 2009 година да влезе в сила Постановление 244 за промени в закона за промени в Закона за автомобилните превози, с което да се регламентира шестчасов работен ден за шофьорите и 1500 лв. глоба, ако го превишат. Ако возим на исканите от нас тарифи, ще си плащаме всички данъци и осигуровки и браншът ще излезе на светло, каза Стефан Боснов.