Сътрудничеството в енергетиката - акцент в разговорите на Първанов и Алиев
Сътрудничеството в енергетиката - акцент в разговорите на Първанов и Алиев / снимка: БГНЕС, архив
Сътрудничеството в енергетиката - акцент в разговорите на Първанов и Алиев
47005
Сътрудничеството в енергетиката - акцент в разговорите на Първанов и Алиев
  • Сътрудничеството в енергетиката - акцент в разговорите на Първанов и Алиев

Сътрудничеството в областта на енергетиката ще бъде акцент в разговорите на Георги Първанов с азербайджанския му колега Илхан Алиев. Президентите ще обменят становища и по регионални и международни въпроси и инициативи от общ интерес. Българският държавен глава е на официално посещение в Азербайджан по покана на Илхам Алиев.

За доставка на азерски газ у нас Първанов заговори още през 2008 година по време на работно посещение в Република Азербайджан. Тогава, след среща с Илхам Алиев и пленарни разговори на двете официални делегации, Първанов обяви, че България е готова в най-близко време да купи около един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан. През 2010 година по време на среща в Баку президентът Илхам Алиев подкрепи предложението на българския държавен глава за провеждане на тристранна среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан, на която да бъдат договорени конкретни параметри на сътрудничеството за осигуряване на азербайджански природен газ за България и региона. Подчертана беше ключовата роля на Азербайджан като един от основните потенциални източници на газ за „Набуко”.

Посещение в каспийската държава, пак с акцент енергетика и азерски газ, през септември направи и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Първият природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 г., заяви тогава той след среща в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката. Министър Трайков е в официалната делегация, която днес заминава за азербайджанската столица. В „Седмицата” на Дарик в събота той заяви: „За нас е изключително важно възможно най-бързо да се присъединим към южния газов коридор. Затова отивам сега пак в Азербайджан в понеделник, затова вече подписахме с азерските колеги споразумение за конфиденциалност и сме почти готови с пътната карта за осъществяване на съвместните ни проекти. Вариантите са, разбира се, най-предпочитаният от нас е „Набуко”, но най-бързият ще бъде с гръцката връзка, а пък –най-краткият е допълнителна турска връзка. Аз ви обещавам, че със или без „Набуко” азерски газ в България ще има и то още в следващите две години”.