Световната банка спасява банките в развиващите се страни
Световната банка спасява банките в развиващите се страни / netinfo
Световната банка обмисля да създаде фонд за подпомагане на рекапитализацията на банките в развиващите се страни, които могат да бъдат засегнати от финансовата криза. След срещата на Комитета за развитие към Световната банка и Международния валутен фонд, двете институции призоваха Международната финансова корпорация да предложи варианти за подпомагане на рекапитализацията на банките в развиващите се страни, засегнати от кризата на ликвидността, включително възможността за създаване на специален фонд.

Международната финансова корпорация е институция към Групата на Световната банка, която отговаря за операциите с частния сектор. Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова правителствата в САЩ и Европа да спазят обещанията за подкрепа на развиващите се страни, за да бъдат постигнати целите на хилядолетието, определени от ООН. Зелик напомни, че финансовата криза бе предшествана от поскъпване на енергията и стоките от първа необходимост.

Развиващите се страни са застрашени от провал на усилията да подобрят жизнения стандарт на населението, ако кредитите секнат и настъпи трайно забавяне на растежа, добави Зелик, цитиран от Франс прес.