Столичното парно се стреми да постигне евроизискванията за високоефективно производство
Столичното парно се стреми да постигне евроизискванията за високоефективно производство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По-ниска аварийност и изпълняване на всички европейски изисквания за високоефективно комбинирано производство ще постигне "Топлофикация София" с изпълнението на инвестиционната си програма, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Общо 21 проекта на дружеството ще бъдат реализирани до края на 2019 г., голяма част от проектите – с финансиране от фонд "Козлодуй". Изцяло модернизиран ще бъде ТЕЦ София още в края на следващата година. До края на тази година ще заработи новата турбина за комбинирано производство на енергия, която се изгражда в топлоизточника.

Завършена е и първата фаза от проекта за изграждането на инсталацията за оползотворяването на RDF горивото от софийския боклук - избора на технологията и идейното проектиране. Топлофикационното дружество се надява проектът да бъде включен в ОП "Околна среда", по линията на която да се осигури финансирането за изграждането на инсталацията, в ТЕЦ София - до надлез Надежда.

"Топлофикация София" настоява за законови промени в сектор топлоенергетика, които да задължат топлинните счетоводители да направят данните от уредите си преносими, а цената на услугата дялово разпределение да се договаря между етажната собственост и топлинните счетоводители. Парното остава най-евтиното отопление, стига цялата сграда да ползва този вид отопление. Когато има отказали се от отопление, нерегламентирано или неравномерно ползване, тогава и сметките са по-високи, посочи Стоян Цветанов.