Стачка парализира Гърция
Стачка парализира Гърция / снимка: Guliver/Getty Images

В Гърция се провежда 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу планираното повишаване на данъците и пенсионните реформи. През целия ден ще бъдат затворени държавните и общинските институции, болниците и аптеките. Променен е графикът на обществения транспорт, железопътния и морския транспорт, отменени са над 30 полета. Затворени са и музеите. Журналистите също стачкуват - те ще отразяват само събития, свързани с протестните акции.

Стачката е свикана по призив на двата основни синдиката в Гърция - Общата конфедерация на труда и Федерацията на държавните служители. Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

В стачката участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт.

Няма да се движат метрото и електрическата железница в Атина, а също градските автобуси, тролеи и трамваите. Плавателните съдове ще останат по пристанищата. Морският транспорт ще бъде напълно блокиран.

Анулирани са полети до гръцките острови на авиокомпанията Олимпик еър.

Музеи и археологически комплекси ще бъдат затворени. Журналистите също излизат на улицата. Медиите ще излъчват единствено новини и ще информират за хода на стачката.

В свои съобщения синдикатите обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти и че продължава политиката на безнаказани икономии и бедност, прилагайки ново кредитното споразумение с непосилни условия в него, изготвяйки законодателни актове, унищожаващи предоставянето на каквато и да е социална сигурност.

Това е първият протест през втория мандат на лявото правителство на Алексис Ципрас, а според синдикатите той ще се превърне в най-голямата стачка, обединяваща държавните и частните служители, за последната година.

Парадоксално партията на гръцкия премиер Сириза също се обяви в подкрепа на протестите. Според някои от партийните членове протестът ще подпомогне правителството при преговорите с международните кредитори на страната. Според най-големите синдикати в страната на работещите в държавния и частния сектор, протести ще има в Атина, Солун и всички големи градове в Гърция. Протестът започна в 10 часа сутринта.