Стачка блокира транспорта на Гърция
Стачка блокира транспорта на Гърция / снимка: Reuters

Гърция отново ще бъде парализирана заради стачка, свикана от синдикатите в знак на протест срещу новите мерки за строги икономии, които бяха обявени от правителството в сряда, съобщават Франс прес и гръцките медии.

Двата основни профсъюза - Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конференация на труда (ГСЕЕ), призоваха членовете си да спрат работа от 12 ч. до края на работното време. Те апелираха към останалите синдикални организации да се включат в стачните действия, като призива им беше последван от авиодиспечерите, служителите в градския транспорт, учителите в среднообразователните институции и медиите.

Въздушният транспорт на всички гръцки летища ще бъде парализиран от 12 до 16 ч. местно и българско време заради участието на авиодиспечерите в протеста. В столицата Атина автбусите, травмаите и тролейбусите остават в депата в продължение на 24 часа. Открита остава възможността към стачката да се присъединят и работещите в метрото, железопътния и морския транспорт.

Подкрепяният от Гръцката комунистическа партия синдикат ПАМЕ също организира 24-часова стачка, допълва БТА.

През целия ден ще стачкуват и държавните електронни медии, сред които националната информационна агенция АНА-МПА и държавната телевизия ЕРТ. Останалите медии ще се присъединят към протеста, като спрат работа за два часа - от 10 до 12 ч.

Трите профсъюза организират демонстрации пред сградата на парламента на централния площад "Синтагма", където по това време със спешна процедура ще се гласува оспорваният законопроект за прилагане на суровите мерки за затягане на коланите.

Обявеният пакет нови мерки включва замразяване на пенсиите, орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки.