/ БГНЕС, архив
Пътуващи предпочитат споделеното пътуване пред междуградските автобуси
92786
Пътуващи предпочитат споделеното пътуване пред междуградските автобуси
  • Пътуващи предпочитат споделеното пътуване пред междуградските автобуси
Само 30 извънредни автобуса осигуряват превозвачите на Централна автогара София. Причина за това е, че няма достатъчно хора, които да избират този тип превоз. Голяма част от пътниците предпочитат споделеното пътуване, а други са се насочили към туристически екскурзии.
 
Към момента няма недостиг на билети за редовните автобусни линии, каза Симеон Милушев от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Той уточни, че въпреки намаленията, които се предлагат, пътниците стават все по-малко.
 
Автобусните превозвачи имат готовност да осигурят допълнителни места по своите редовни линии, но засега няма особен интерес от страна на пътниците, каза Симеон Милушев от Националното сдружение на автобусните превозвачи.
 
"Тази година за този празник пътниците предпочетоха случайните превози, т.нар. екскурзии. В момента в София трудно може да се намери свободен автобус, за да се извърши такъв превоз. Нашето притеснение е, че при повреда на един автобус трудно би го заменил друг, който е свободен", обясни той.
 
"Относно редовните автобусни линии имаме готовност да поемем целия пътникопоток и да извършим превоза навреме", увери Милушев.
 
Голям проблем за превозвачите се оказва споделеното пътуване. Въпреки риска от това да се качиш в колата на непознат, все повече хора избират този тип транспорт.
 
Към момента превозвачите са осигурили 30 извънредни автобуса от София към останалите градове в страната. За сравнение по Коледните празници бройката им е били 4 пъти по-голяма.