Спадът на долара повдигна петрола в подножието на рекордните $ 147 за барел
Спадът на долара повдигна петрола в подножието на рекордните $ 147 за барел / снимка: БГНЕС

Цената на петрола днес се доближи до достигнатите исторически рекорди от 11 юли, заради рекордната обезценка на долара на валутните пазари. Следобед, след като „зелените пари” се понижиха под ниво 1,60 към еврото до 1,6038 за евро, „черното злато” поскъпна до 146,73 долара за барел.

След влизането на американските пазари котировките леко се понижиха, като на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 145,77 долара за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт Брент се търгува за 144,08 долара за барел.

Bloomberg припомня, че общото поскъпване на петрола от началото на годината е 52 на сто заради падането на долара на валутните борси и понижението на капиталовите пазари. Свободните пари директно се насочват в суровини – ценни метали, хранителни стоки и петрол, които през последната година непрекъснато поскъпват, като така дават и значително по-висока доходност и относителна сигурност на инвеститорите.

Засега най-високата стойност на „черното злато” в САЩ остава отчетената цена от 147,27 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол съобщи, че понижава прогнозата си за растеж на световното търсене на суров петрол през 2008 г. заради забавянето на световния икономически растеж.

Високите цени на дребно и икономическата криза са засегнали особено търсенето на суров петрол в промишлено развитите страни тази година, сочи докладът на ОПЕК, според който тази тенденция ще продължи.

Същевременно за потискане ръста на цените допринесе изненадващата прогноза на Lehman Brothers, като според инвестиционната банка към края на годината цената на един барел петрол ще спадне до 93 долара. Понижението на цените на петрола обаче ще бъде предизвикано не толкова от очертаващото се забавяне на темпове на икономическия растеж в САЩ и страните от ЕС, колкото от увеличеното производство на петрол в света, прогнозира четвъртата по големи банка в САЩ.

По-сериозно поскъпване в близките дни се очакваше да има заради стачката в Бразилия на работниците на Petroleo Brasileiro („Петролео Бразилейро”). По неофициални данни обаче добивът е намалял с 63 000 барела, което е значително под обявените от профсъюзите 400 000 барела.

От друга страна от Chevron Corp. („Шеврон”) съобщиха, че са възобновили добива в Нигерия, след нападенията на бунтовници над петролни съоръжения преди около месец.

Пазарите вече очакват и редовните данни за петролните запаси в Съединените щати, които по прогноза ще отбележат спад с 2 млн. барела. Все пак запасите от горива ще отчетат повишение, като това се отнася и за бензините и за дизеловото гориво.

Падането на долара се усети значително по-осезаемо върху стойността на златото, което достигна 984,60 долара за тройунция към 17.00 ч. българско време. Стойността на ценния метал не е била толкова висока от март насам. Тогава на 17 март тройунцията поскъпна до рекордните 1033,90 долара.

DarikFinance.bg