Софийските бали заминават за чужбина, ако у нас не ги искат
Софийските бали заминават за чужбина, ако у нас не ги искат / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийските отпадъци ще се транспортират в чужди страни, ако всички общини в страната откажат да ги поемат. Това съобщи заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Според разчетите на министерството обезвреждането на 1 тон отпадъци в заводи за изгаряне в Австрия или Германия ще струва около 200 евро.

Транспортирането на софийския боклук в други държави е краен вариант, който, ако няма друга възможност, ще трябва да се приложи, обясни Чавдар Георгиев. „Австрия и Германия имат инсталации за инсенериране на отпадъци. Ако има свободни мощности, логично е да се очаква натам да се насочат софийските отпадъци”, допълни Георгиев.

По думите му „Суходол е временно решение”. „Според мен беше рационално да се използва остатъчният капацитет, който е в депото в Суходол, то отговаря на съответните изисквания, за него е издадено комплексно разрешително, би следвало да се използва целият свободен капацитет, иначе София се оказваше пред една много тежка кризисна ситуация”, каза още заместник-министърът на околната среда и водите.

Относно „Кремиковци” Чавдар Георгиев съобщи, че независимо дали ще получи комплексно разрешително, комбинатът ще трябва да закрие част от инсталациите си, тъй като те няма да съответстват на екологичните изисквания.