Служителите на Световната банка искат оставката на Улфовиц
Служителите на Световната банка искат оставката на Улфовиц / netinfo
Асоциацията на служителите на Световната банка поиска оставката на президента на международната финансова институция Пол Улфовиц, обвинявайки го в непотизъм, предаде Франс прес.

"Той трябва да постъпи достойно и да подаде оставка", заяви представител на асоциацията в писмо, изпратено до служителите на банката, цитирано от Франс прес. "Президентът трябва да признае, че поведението му е компрометирало лоялността и ефективността на банката и е накърнило доверието на персонала в неговото управление", допълва асоциацията.

Улфовиц се извини за повишението, което е дал на своя сътрудничка и предизвика скандал в медиите, но отказа да подаде оставка. Междувременно Административният съвет на Световната банка (СБ) обяви, че не е бил информиран от Улфовиц за увеличението на заплатата, дадено на неговата приятелка Шаха Риза. Съветът допълва, че условията на споразумението (за това увеличение) не са били нито коментирани, нито разглеждани, или пък одобрявани от комитета по етиката, неговия председател или административния съвет.

Улфовиц, чието бъдеще начело на СБ е компрометирано от този скандал, досега даваше да се разбере, че той е действал според негласното съгласие на съвета, от който поискал мнение. Фактът, че съветът твърди тъкмо обратното, отслабва защитата на Улфовиц, още повече, че персоналът на банката поиска неговата оставка, отбелязва Франс прес.