Синята коалиция предлага мерки за по-ниски цени на лекарствата
Синята коалиция предлага мерки за по-ниски цени на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синята коалиция предлага мерки за по-ниски цени на лекарствата
51665
Синята коалиция предлага мерки за по-ниски цени на лекарствата
  • Синята коалиция предлага мерки за по-ниски цени на лекарствата

Лекарствените регулации да бъдат поети изцяло от здравното министерство чрез изпълнителната агенция по лекарствата. За това настояват от Синята коалиция. Съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров начертаха редица мерки, с които цената на медикаментите трябва да падне „драматично". Една от тях е да се регламентира съотношение между генерични и оригинални лекарства в съотношение 3:1, както е в Европейския съюз, а не 1:1 – както е в момента.

Според депутатите мерките могат да бъдат приложени в рамките на месец. Те ще бъдат изпратени на новия здравен министър Десислава Атанасова.

Да се разшири референтният списък със страни, където лекарствата са с по-ниска цена, поиска лидерът на ДСБ Иван Костов. Сините предлагат тези цени, които ще се вземат, да бъдат със сравнима структура - да бъдат или само производствени, или цени с добавка за търговия на едро и търговия на дребно. „Искаме цената, която се взема като основа, да бъде със същата структура и да се има предвид структурата на цената, защото те вземат цена в момента, която съдържа в себе си надбавките и я вземат като базисна, върху която допускат да се извършват надбавки. Такъв хитър трик има в това", коментира Костов. Той допълни, че от коалицията искат трикът не само да се елиминира, а да се вземе сравнима структура и от нея да започне наддаването за реимбурсния списък с наполовина намалени отстъпки за дистрибутор и аптеките. „Наполовина намалени, тъй като това са кофинансирани лекарства от касата", каза Костов.

От своя страна Мартин Димитров предложи основният критерий за избор от страна на касата да бъде най-ниска цена спрямо еквивалентен терапевтичен ефект. НЗОК да отчита и контролира употребата на частично или напълно реимбурсираните лекарства, като публикува ежемесечно на интернет страницата си отчетите на аптеките с които работи, изтъкна Димитров искането на сините.

Като резултат от това сините очакват драматичен спад на цените, обясни Иван Костов.