Сини и червени не одобряват идеята за вдигане на ДДС
Сини и червени не одобряват идеята за вдигане на ДДС / снимка: sxc.hu
Сини и червени не одобряват идеята за вдигане на ДДС
27313
Сини и червени не одобряват идеята за вдигане на ДДС
  • Сини и червени не одобряват идеята за вдигане на ДДС

СДС, ДСБ и БСП са против идеята за вдигане на данък добавена стойност с 2 процента. Такова мнение изразиха представители на различните политически сили в предаването на Дарик „Кой говори". Димитър Главчев от ГЕРБ пък коментира, че такава идея не е обсъждана и в публичното пространство се завъртат много идеи, но няма нищо категорично. Вчера икономистът от КТ „Подкрепа" Мика Зайкова каза, че правителството има такава идея за вдигане на данък добавена стойност с 2 процента.

СДС е категорично против идеята за вдигане на ДДС, каза Валентин Стоянов от икономическия екип на синята партия. Той мотивира насъгласието с мярката с вдигането и инфлацията и това, че тя ще засегне всички българи.

Евгени Чачев от ДСБ също каза, че не бива да се вдига данъка, защото това ще доведе до още по-голямо свиване на потреблението, ще удари най-уязвимите слоеве на българското население като пенсионерите, нископлатените хора, безработните. Вдигането на ДДС в първите месеци след въвеждането на по-високата ставка води до рязко намаляване на приходите в бюджета, коментира Чачев.

Вдигането на ДДС е в противоречие с логиката на кризата, каза Явор Куюмджиев от БСП. „Става въпрос за криза на доходите, а не за криза на разходите. Трябва да се предприемат мерки, които да увеличат доходите на всички в икономиката, на работещите, на населението. Защото когато има работеща икономика, има потребление, увеличават се данъците и приходите в хазната. С тези рестриктивни мерки единственото, което ще постигнат, е, че допълнително ще затруднят населението и кризата само ще се задълбочи", допълни той.

Димитър Главчев от ГЕРБ, който е заместник-председател на бюджетната комисия в парламента, напомни, че такова нещо не е обсъждано до този момент. Той допълни, че това са само идеи и медийни писания. Главчев каза, че „при положение, че няма никакъв друг изход да се изпълнява сегашният закон за държавния бюджет, това е една от мерките, които може би ще донесат най-голям ефект", като отново напомни, че мнението му не натоварено с нищо категорично. „Косвеният данък е приходоизточник. Но пак казвам, ако въобще се стигне до това. Ние изпълняваме държавния бюджет във вида, в който сме го приели, ако се появят искания, започнат да се подреждат различни съсловия, да поставят нови искания, да стачкуват, значи всеки един разход, който трябва да се направи в бюджета, трябва да се му намери приходоизточник", коментира той. Според Главчев една добра антикризисна мярка е затягането на контрола и допълни, че времето е такова, че се генерират все повече и повече идеи. „В условията на криза най-добре е каквито и мерки да се прилагат, да получават възможно най-широка обществена подкрепа", обясни зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Повече от Валентин Стоянов, Евгени Чачев, Явор Куюмджиев и Димитър Главчев можете да чуете в прикачения файл