Син поток 2 ще удари транзита на газ през България
Син поток 2 ще удари транзита на газ през България / netinfo

Руският енергиен гигант „Газпром” смята да построи тръбопровод „Син поток 2” за доставка на руски природен газ за Централна и Южна Европа, съобщи ИТАР-ТАСС. По думите на президента на компанията Алексей Милер, компанията проучва възможностите за създаване на нови транспортни мощности в Турция, Гърция и Италия, като плановете на „Газпром” засягат също и България, Румъния, Унгария и Австрия. Газопроводът „Син поток” в момента транспортира руски газ по дъното на Черно море само до Турция.

„Син поток 2” ни застрашава с евентуално намаляване на количествата газ, които сега се пренасят през територията на България. Това коментира в предаването „Портфейл” Румен Николов, представител на АМБО за България. Това е американската компания, която инвестира в нефтопровода Бургас-Вльора. Ето какво още каза Николов:

Няма с какво да ни облагодетелства, честно казано, защото тази газ, която получанваме, т.е. възможностите, които имаме за получаване на газ с досегашния газопровод са напълно достатъчни. Проблем за руснаците вероятно е това преминаване през Украйна и те го заобикалят.

За нас е по-добре, личното ми мнение е такова, да се построи НАБУКО, ако може, въпреки че струва ми се, че се отдалечава все повече, тъй като НАБУКО ще ни даде друг източник на газ.

Много политика има и ако руснаците дадат по-евтин газ на турците през „Син поток”. (Това въсщност не е „Син поток”, а продължение на „Син поток”). Ако получат по-добри цени, явно, че ще се ориентират натам.

Основният въпрос, който Путин разгледа там, той много не беше осветлен в пресата, според мен, бяха доставките на оръжие за Гърция, явно двете неща са свързани – газта и възможностите за продажби на „специален хардуер”, както казват. Така че доста е чувствителен въпросът, но трябва Гърция да решава. Ако тръгне този газопровод, то НАБУКО вероятно ще отиде години назад.