/ БГНЕС
България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.

Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозоната и България. Банката определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

България вече е в чакалнята на еврозоната

Димитър Радев БНБ
БГНЕС

"Това е исторически акт, който трябва да ни обединява. Той дава на България тежест, каквато тя никога не е имала при решаването на европейските дела“. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на брифинг в Министерския съвет след официалното обявяване на решението.

Служителите на БНБ положиха огромни усилия в този процес. Разбира се, той нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с политически актове и решения. Премиерът беше на висотата на историческите изисквания", посочи Димитър Радев.

Специални благодарности за усилията управителят на БНБ отправи към премиерът Бойко Борисов.

„Премиерът беше на висотата на историческите изискванията”, каза още Радев.

Димитър Радев Бойко Борисов и Владислав Горанов
БГНЕС

„Тази стъпка е съпоставима с влизането ни в НАТО и ЕС. Това е само началото. Следващата логична стъпка е приемането на еврото. Свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните формирования в света. Участието в ERM-II и Еврозоната обаче изискват още повече усилия от наша страна”, коментира от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.

"Благодаря на институциите, партиите и НС, който промени над 15 закона, за да постигнем изискванията на банковия съюз. Присъединяването към Еврозоната ще доведат до такова икономическо развитие, каквото имат останалите държави, които участват в механизма. Това, че получихме доверието на останалите страни, ни кара да сме увдерени, че в следващото десетилетие ще имаме икономическо развитие, което гражданите заслужават", допълни Горанов.

Владислав Горанов
БГНЕС

Борисов: На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно

От своя страна премиерът Борисов благодари на Кристин Лагард, както и на целия екип, който е подготвил членството на България в механизма.

"Не мога да пропусна и канцлера Меркел, с която седяхме по време на председателството след вечерята на целия Европейски съвет, на който бяха всички президенти - никой не си изпрати заместник. Тогава, когато след вечерята седнахме с финансовия министър и гостите ни, и разговаряхме за това кое ни е най-големият приоритет. Казах - Еврозоната, защото когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилана на белите държави и ЕС стои зад гърба им. Надявам се и нашите съседи в Румъния скоро също да станат членове на механизма", съобщи още премиерът.

Владислав Горанов и Бойко Борисов
БГНЕС