/ iStock/Getty Images
България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.

Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозоната и България.

Банката определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава три години. Това означава, че еврото може да замени лева през 2023-та.

Заедно с България, в чакалнята е приета и Хърватия. Предстоящото разширяване на еврозоната ще бъде първото от 2015 г. насам.

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на ЕЦБ за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

ешението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече - без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната, се казва в изявлението на Комисията", се казва в съобщението.