Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали
Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали / снимка: Dariknews.bg
Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали
85483
Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали
Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали
  • Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали
  • Реформаторите порязват таксите на администрацията, искат ПОС терминали

Депутати от Реформаторския блок предлагат да има ПОС терминал на всяко гише, където хората получават административни услуги.

Според внесените предложения за промени в Закона за държавните такси, от 1 март догодина трябва да бъдат инсталирани ПОС-терминали в държавните и съдебните институции, така че да не се налага гражданите да плащат 3 лв., 5 лв., или повече на някоя банка, за да получат услуга от държавата.

Антони Тренчев от реформаторите обясни, че целта е да се реши проблемът с банковите такси при заплащане на административни услуги, който ощетява милиони български граждани през годините.

Ето мотивите за промените от депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев:

„Предложенията, които ние внасяме, са две. Първо за задължително инсталиране на ПОС терминали, тоест на всяко едно гише, където се очаква вие да платите за някаква услуга, да има ПОС терминал и вие да може да платите с дебитната си карта. Това в момента е факт на няколко места и когато вие плащате с ПОС терминал, няма банкова такса. Таксите обикновено са за плащания в брой. За съжаление не всички институции имат такива ние ги задължаваме сега навсякъде да има ПОС терминали, тъй като голяма част от населението има дебитни карти".

На второ място реформаторите предлагат забрана за дискриминационно третиране на преводите. „В момента има разлика и то няколко пъти по-висока, когато вие плащате банкова такса и правите превод към държавна институция, в сравнение с частно лице" - обясни той.

Ето и примерите, които Тренчев даде:

"Ако искате да си изкарате лична карта, което държавата таксува 36 лева, и платите на банковата каса, която е в съответното РПУ, ще ви вземат такса от 6 лева, даде пример Тренчев. Ако искате да си извадите свидетелство за съдимост, което струва 5 лева, банковата такса е 100 процента - отново 5 лева", посочи той.

Такса има само при плащанията в брой. За съжаление не всички институции имат тези ПОС терминали, сега ще бъдат задължени да ги инсталират.

Но куриозите не свършват дотук - например в Пето РПУ, за да си платите 36 лева държавна такса, ще платите 3 лева банкова такса, а на бул. "Мария Луиза" в МВР за същата услуга ще платите 6 лева, посочи Антони Тренчев. По думите му това не е някакъв луксозен бутик и заради локацията услугата да е по-скъпа. Затова от РБ предлагат и забрана за дискриминационно третиране на преводите.

Тренчев посочи, че в момента банковата такса за превод към държавна институция е в пъти по-висока от таксата за същата сума към фирма. В законовите промени са предвидени и санкции за банковите институции. Предлага се контролът да се осъществява от Комисията за защита на потребителите.

Планираните приходи от държавни такси за 2016 г. са 1 170 000 000 лева, а разходите за въвеждане на ПОС терминали - 2 350 000 лева, отбеляза Тренчев. По наши изчисления в джоба на гражданите ще останат минимум 30 млн.лева повече, което напълно обосновава разходите, добави депутатът от Реформаторския блок.