Разработват цялостна визия за пенсионната реформа до средата на 2015-а
Разработват цялостна визия за пенсионната реформа до средата на 2015-а / снимка: БГНЕС
Разработват цялостна визия за пенсионната реформа до средата на 2015-а
76401
Разработват цялостна визия за пенсионната реформа до средата на 2015-а
  • Разработват цялостна визия за пенсионната реформа до средата на 2015-а

До края на годината ще се вземе решение за поне един от елементите на дългосрочната пенсионна реформа - с това се ангажира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след днешното заседание на правителството. Според него нарастването на възрастта и стажа с по 4 месеца на година е прекалено стръмна скала, но и замразяването на условията за пенсиониране не е решение.

Предстои обсъждане на параметрите на осигурителната система за 2015-та година, а до средата на следващата година ще бъде разработена цялостната визия за пенсионната реформа, обясни Калфин. Той заяви подкрепа за идеята да има пенсионна възраст за полицаи и военни, но при съобразяване с възможностите на системата да осигури подходяща позиция на човек след натрупване на определен стаж.

Ако управляващите не направят промени в Кодекса за социално осигуряване, от 1 януари догодина жените от трета категория на труд ще се пенсионират при навършени 61 години, а мъжете - на 64 години. Според министър Калфин търсенето на решение за пенсионната реформа не трябва да минава нито през замразяване на условията, нито през вдигане на стажа и възрастта с по 4 месеца на година.

Той напомни, че в различните държави възрастта за пенсия се е увеличавала по различен начин - някъде наведнъж еднократно и след това се е замразявала, а на други места тя се е повишавала плавно. Калфин призна, че е привърженик на плавното повишаване на пенсионната възраст.

Министър Калфин одобрява въвеждането на пенсионна възраст за служителите в силовите министерства, но при условие, че след определен брой години стаж съответният човек бъде преместен на позиция, приемлива за физическото му състояние. Един летец на изтребител има 15 години стаж и след тези години не може толкова добре да изпълнява това натоварване, подчерта министърът. Калфин допусна, че може би такъв човек не трябва автоматично да излиза в пенсия след 15 години, но трябва да има възможност и сигурност да продължи в системата, за да натрупа съответните години, които да му позволяват стаж и за възраст.