Путин: Бургас-Александруполис ще бъде изграден в най-кратки срокове
Путин: Бургас-Александруполис ще бъде изграден в най-кратки срокове / снимка: БГНЕС

Проектът за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис ще бъде реализиран в най-кратки срокове, заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след срещата си президента на Гърция Королос Папуляс.

Смятам, че това е важен проект не само за нашата страна, но и за целия енергиен пазар в Европа, ще бъде реализиран в най-кратки срокове, каза Путин. Той отбеляза, че на срещата си с гръцкия президент е казал, че макар в последно време отношенията на Русия с балтийските страни да не се развиват много добре, до 2006 г. Москва е продавала на тези страни и по-специално на Латвия своите енергоносители на цена с една трета по-ниска отколкото на Европа.

“Попитайте латвийските колеги, те ще потвърдят”, каза Путин. “Защо? Защото те честно се съгласиха постепенно да се стигне до европейското ценообразуване”, поясни Путин. “Ние сме готови във всяка сфера да се договаряме с всички партньори, но естествено на основата на взаимното уважение и зачитане интересите на едните и другите”, подчерта руският президент, пише БГНЕС.

Путин каза, че едно от важните направления в сътрудничеството между Русия и Гърция остава енергетиката. “Русия има солиден енергиен потенциал, а Гърция – изгодно транспортно-географско положение. И този наш тандем безусловно е перспективен, включително за обезпечаване на общоевропейската енергийна сигурност”, посочи Путин. Той определи Гърция като един от приоритетните партньори на Русия в сферата на енергетиката и изрази надеждата, че Русия ще остане такъв партньор за Гърция.