Производителите на екоенергия ще сезират ЕК за таксата за достъп до мрежата
Производителите на екоенергия ще сезират ЕК за таксата за достъп до мрежата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Производителите на екоенергия ще сезират ЕК за таксата за достъп до мрежата
57295
Производителите на екоенергия ще сезират ЕК за таксата за достъп до мрежата
  • Производителите на екоенергия ще сезират ЕК за таксата за достъп до мрежата

Производителите на екоенергия ще сезират Европейската комисия, че наложената им такса за достъп до мрежата всъщност е нерегламентирана държавна помощ за електроразпределителните дружества. Това стана ясно на третия им протест пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Производителите ще поискат и оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев в парламентарната комисия, която ще надзирава дейността на регулатора. Наложената от комисията такса възлиза на до 40 на сто от приходите на зелените централи и тя ще доведе до множеството фалити, твърдят протестиращите.

Жалбите срещу решението на енергийния регулатор за въвеждане на такса за достъп вече са внесени във Върховния административен съд, каза Никола Николов от фотовалтаичната асоциация. „Тази седмица ще внесем жалбите до представителството на Европейската комисия в България. Ще излезе и обоснованото становище на ЕК за започналата вече наказателна процедура срещу България, касаеща свободния достъп на възобновяемите източници до мрежата, което косвено е свързано и с тази такса", коментира той.

Много от производителите ще откажат да подпишат анексите към договорите с ЕРП-та, с които ще бъдат задължени да плащат таксата. По-рано Ангел Семерджиев заяви, че това е незаконно и централите ще бъдат изключени от системата. „Господин Семерджиев може само да препоръчва, а не да изключва или да включва. Той може да изключва или да включва компютъра си", коментира Николов.

Протестиращите дойдоха с плакат, изобразяващ Семерджиев, яхнал дракон, пред който бяга анимационното зелено чудовище Шрек. Някои от тях поискаха 40 процента от заплатата на шефа на ДКЕВР. След като отново не успяха да се срещнат с Ангел Семерджиев, те се отправиха на шествие към Министерския съвет.