Проди: Политическата криза няма да се отрази на икономиката в Италия
Проди: Политическата криза няма да се отрази на икономиката в Италия / снимка: БГНЕС

Италианската банкова система е „имунизирана“ от кризата измъчваща големите банки по света, заяви в Лондон италианският премиер Романо Проди, цитиран от Франс прес.

Проди, чието лявоцентристко правителство се сгромоляса в Рим, заяви също така пред журналистите, че политическата криза в Италия, която по неговите думи ще приключи скоро, няма да се отрази на икономиката на страната. Той каза това на съвместна пресконференция с лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Европейския съюз след минисреща, на която те обсъждаха икономиката на региона, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Отговаряйки на журналистически въпроси, Проди подчерта, че италианските банки имат повече депозити, търгуват по-малко на пазара на деривати, отколкото техните американски и европейски колеги, и „нямат връзки с американските банки“. „Така, че като вземем предвид всичко това, ние можем да си обясним, защо италианската банкова система в момента е имунизирана“ от финансови сътресения, заяви бившият професор по икономика.