Пристанище Варна-изток става яхтен порт
Пристанище Варна-изток става яхтен порт / netinfo
Държавата предоставя безвъзмездно терените на сегашното пристанище Варна-изток за изграждане на градска среда за широко обществено ползване. Това се посочва в подписания в морската столица меморандум между правителството и община Варна. Документът предвижда съвместни действия на правителството и на общината за превръщането на територията на сегашното пристанище в зона за отдих.

Подписи под споразумението положиха министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. От страна на общината документът бе парафиран от кмета Кирил Йорданов и общинския председател Борислав Гуцанов. На церемонията присъства премиерът Сергей Станишев.

По силата на меморандума община Варна получава от държавата кейовите места от 1 до 5 заедно с прилежащата им земя с обща площ от над 152 000 кв.м., както и ул.”Вълноломна” за изграждане на градска среда за рекреационни, търговско-делови, културно-развлекателни и други нужди на общината след преместване на контейнерните терминали.

Меморандумът е съобразен с проекта на Националната програма за развитие на пристанищата за обществен транспорт 2006-2013 г., Общинският план за развитие на Варна и постигнатите договорености с Японската банка за международно развитие.

Според проектите на мястото на сегашното пристанище ще бъде направен яхтен пристан, аквариум, зони за отдих и детски игри с много зеленина, хотели и ресторанти и други. Контейнерните терминали във Варна и Бургас ще бъдат изградени със средства от изтегления от Японската банка за международно сътрудничество заем в размер на над 226 млн евро. Кредитът е за 25 години, със 7-годишен гратисен период, съобщи още през март транспортният министър Петър Митафчиев.

За постигане на поставените общи цели община Варна се ангажира да създаде организация и координация на процеса за ускорено провеждане на процедурите по съгласуване и приемане на проекта за нов Общ устройствен план на Варна, както и да организира и проведе съвместно с министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството международен конкурс за устройствена концепция с цел създаване на устройствена основа за превръщането на пристанището в зона за отдих и забавления.

От своя страна Министерският съвет поема ангажимент ускорено да завърши дейностите по съгласуване на актуализацията по генералния план на пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна, в който е предвидено преместване на порт Варна-Изток на брега на Варненското езеро.