Премиерът: Доживяхме еврокомисарите да ни похвалят, че работим добре
Премиерът: Доживяхме еврокомисарите да ни похвалят, че работим добре / снимка: БГНЕС

Доживяхме момента, в който еврокомисарите няма да говорят за "батко и братко", а да ни похвалят, че работим добре и усвояваме парите от еврофондовете. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на високоскоростната жп отсечка Пловдив - Димитровград.

По думите му, преди три години усвояването на средствата е било под 1%. Сега са договорени над 92%, а една трета от тях вече са усвоени, допълни Борисов.

Модерна инфраструктура и работещи институции са в основата на успеха, каза президентът Росен Плевнелиев и подчерта, че резултатите показват дълбока промяна в развитието на страната. Той поясни, че значението на линията е голямо, тъй като тя свързва не само населените места по маршрута си, а участва в стокообмена между Европа и Азия.

Еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан потвърди думите на премиера и допълни, че България вече работи по действително изпълнение в срокове, а не само на хартия. Той гарантира, че през следващата финансова рамка 2014-2020 година ще има предвиден достатъчен бюджет за продължаване на проекта по този транспортен коридор.

На откриването присъстваха още министрите Ивайло Московски, Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

Жп отсечката Пловдив - Димитровград е около 67 км. Максималното движение по трасето е между 160 и 200 км/ч според спецификата на влаковете. Всички 12 гари по отсечката са модернизирани, снабдени с информационни табла, санитарни възли и климатична система. Стойността на проекта е над 160 млн. евро.

Предстои строителството на участъка от Димитровград до турската граница, като отсечката от Свиленград до турската граница се очаква да приключи до края на годината, а за този от Димитровград до Свиленград вече има сключени договори за изпълнение.