Преговорите в Доха за стабилизация на цените на петрола зациклиха
Преговорите в Доха за стабилизация на цените на петрола зациклиха / netinfo

Русия и Саудитска Арабия в хода на срещата на страните производителки на петрол в катарската столица Доха обсъждат формулировките на споразумение за стабилизиране на добива на нефт, предаде ТАСС. Това е съобщил източник от петролната индустрия, запознат с хода на преговорите и цитиран от Ройтерс.

Преговорите между страните производителки продължават вече над 5 часа. По-рано днес бе съобщено, че преработен проект на споразумението предвижда в него да участват всички страни от ОПЕК и не включва задължителните за изпълнение пунктове от първоначалния вариант.

Среща на големите производители на петрол в Доха

Обсъждането на споразумението, което трябваше да започне в 10.00 ч. местно време сутринта и да продължи час и половина, започна след 15.00 ч.

Според източници на агенциите Ройтерс и Блумбърг Саудитска Арабия, която е негласният лидер в ОПЕК, настоява за промени в проекта.

Според Ройтерс препъникамъкът е настояването на Рияд Иран да участва в глобалното споразумение за замразяването на добива на петрол. Техеран обаче отхвърли това, като заяви, че има право да възстанови своите квоти в световния добив след отмяна на наложените му международни санкции. Агенцията смята, че това застрашава постигането на споразумение между страните членки на ОПЕК и останалите производителки на петрол, което да повиши цената му.

Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива

Новият вариант на проекта за споразумение се появи след срещата по-рано днес на петролните министри с емира на Катар - шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който през последните месеци е главен инициатор на идеята за стабилизация на цените на петрола.

Източник: БТА