Пейчев: Забележките на Европейската комисия не са актуални
Пейчев: Забележките на Европейската комисия не са актуални / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на земеделието и продоволствието подготвя отговор на писмото на Европейската комисия от 31 март, в което бяха отправени забележки към работата на българската Разплащателна агенция, съобщи заместник-министър Димитър Пейчев. В документа се отбелязва, че ако пропуските не бъдат отстранени това може да доведе до санкции срещу България, свързани с финансирането на поректи в земеделския сектор. В момента тече вътрешен одит в Разплащателната агенция и заключенията от него ще бъдат изпратени в Брюксел, обясни заместник-министър Пейчев.

Забележките на Европейската комисия се отнасят за месец декември 2007 година, когато в Разплащателната агенция не е имало достатъчен брой назначени кадри, обясни Димитър Пейчев и добави, че към момента проблемът е разрешен и забележките не са актуални.

Европейската комисия е наложила 12-месечно наблюдение на агенцията, като на 26 май тази година приключва одитната мисия на Брюксел. В момента вътрешен одит проверява структурите в агенцията, обясни Пейчев и подчерта, че дори да не бъдат спазени някои от условията, ведомствата може да работи в частична акредитация. Пример за това е унгарската разплащателна агенция, която в момента работи с ограничение по 12 забележки.

Междувременно Пейчев съобщи по колко пари ще получават фермерите у нас, които отглеждат биологични култури. Субсидията за обработваеми земи е в размер от 20 до 550 евро на хектар годишно. За отглеждането на едно биологично пчелно семейство стопаните ще получават по 11,5 евро на година..