Парламентът прие Бюджет 2017
Парламентът прие Бюджет 2017 / БГНЕС, архив
Парламентът прие Бюджет 2017
91484
Парламентът прие Бюджет 2017
  • Парламентът прие Бюджет 2017

Парламентът прие окончателно на второ четене бюджета за 2017 г.

Парламентът не даде допълнително пари за БАН и СУ за 2017-а

След като два пъти дадоха 10 млн. лева повече на БАН и 500 000 лева за СУ, депутатите си ги взеха за втори път. "За" отразяването на допълнителните средства от 10 млн. лв. за БАН и 500 000 лв. за СУ "Св. Климент Охридски" в рамката на държавния бюджет гласуваха 53 народни представители, "против" - двама, "въздържали се" - 71, с което то не бе прието.

В знак на протест БСП напуснаха залата.

Като атентат срещу българската наука определи случилото се червеният депутат Румен Гечев. От левицата се заканиха да дадат бюджета на Конституционния съд.

"Управляващата партия ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука. Те осъществиха и атентат срещу българската демокрация - два пъти ключовата бюджетна комисия гласува "за" тези 10 млн. лв.", подчерта той на брифинг. И обясни, че два пъти в пленарна зала от ГЕРБ не се съобразяват с решенията на комисията.

Според него, използвайки "мръсни трикове", те се опитват да бламират решението на парламента и да блокират допълнителното финансиране на БАН и СУ.

Депутатите приеха бюджетите на МО и МВР

От ГЕРБ се защитиха и обясниха, че причината да е бъде прието предложението е, че народните представители от партиите, които подкрепили допълнителните средства, не били в зала.

"Трябваше да направим промяна в чл.1 и да отразим това, което беше прието в чл.16, а именно увеличение на парите за БАН и СУ. Когато прегласувахме това предложение в зала се оказа, че тези партии, които го бяха внесли, и тези партии, които го подкрепиха, бяха забравили да останат до края на работния ден", обясни Менда Стоянова.

Бюджет 2017 залага 1,4% дефицит и забавящ се икономически растеж до 2,5%. Въвежда се нов вид социална помощ за децата с трайни увреждания, която ще замести досегашните добавки. Размерът на подпомагането ще варира от 930 до 350 лева, в зависимост от степента на увреждане на детето.

Държавата си определя максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 1,2 млрд. лева. Според основните параметри на републиканските сметки 2017-а ще има най-високите харчове в последните години.