Отчитане на топломерите всеки месец, предвиждат внесени за обсъждане промени в закона
Отчитане на топломерите всеки месец, предвиждат внесени за обсъждане промени в закона / netinfo

Фирмите за топлинно счетоводство да отчитат всеки месец показанията на приборите за дялово разпределение, предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени от независимите депутати Димитър Абаджиев и Мария Капон и Елеонора Николова /ОДС/.

В мотивите си вносителите посочват, че ежемесечното отчитане на топломерите ще премахне възможността за некоректни действия или грешки в съществуващото сега годишно изравняване на сметките за парно. Според тях резултатът от това предложение ще има и социално измерение, тъй като ще се подобри възможността за планиране на месечния бюджет на домакинствата на около две трети от потребителите на топлинна енергия. Това изменение ще доведе и до намаляване на съществуващото недоверие към топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство.

Депутатите са внесли и промени в Закона за енергийната ефективност. Те предвиждат потребителите на електрическа и топлинна енергия и на природен газ в сграда етажна собственост, които реализират със собствени средства мерки за енергийна ефективност, след извършения енергиен одит да намаляват облагаемата си данъчна основа за съответната година с изразходваната сума за енерго-ефективни мерки. Според

вносителите така се създават предпоставки за бързо реабилитиране на училищния сграден фонд, тъй като ще е налице и материален стимул.