Осигуряват 120 млн. лв. за магистралите Марица, Тракия и Хемус”
Осигуряват 120 млн. лв. за магистралите Марица, Тракия и Хемус” / netinfo

120 млн. лв. са осигурени за ускоряване изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път, това стана ясно по време на редовното заседание на правителството.

Предоставените средства ще бъдат използвани за изграждането на 25 км от автомагистрала "Тракия" – в участъка от Стара Загора – Карнобат, за въвеждането в експлоатация на 4 км от отсечката Марица-Свиленград-Капитан Андреево. Ще се продължат и строителните работи на 10-километровия участък Любимец–Ново село, завършен ще бъде и пътният възел "Коритна" на автомагистрала "Хемус" и стартиране на строителните работи на участък от 13 км. Строителните дейности по южната дъга на софийския околовръстен път също ще продължат.

Осигурено е финансиране и за провеждана на археологически проучвания по трасетата на автомагистралите "Тракия" и "Марица" и първокласния път Кърджали-Джебел-Подкова.

Предвижда се още да бъдат обезщетени собствениците на отчуждени с решение на Министерския съвет имоти, засегнати от изграждането на национални инфраструктурни обекти. Осигуреният финансов ресурс е за сметка на очаквани икономии и/или преизпълнения на приходите в републиканския бюджет за 2008 г.