Орешарски: Не съм получавал сигнали за злоупотреби по ФАР
Орешарски: Не съм получавал сигнали за злоупотреби по ФАР / netinfo

При толкова много проекти в рамките на пет години, ще се намерят един- два проекта, към които може да се отправят критични бележки за ефективността на усвояването на парите от ЕС. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски относно критиките на Европейската сметна палата за неправилно усвояване на средства по програма ФАР.

Пламен Орешарски не се нае да коментира доколко критиките на Европейската сметна палата към България са актуални. Една от забележките в доклада според него е, че джиповете на МВР не се използват. Той подчерта, че не е съгласен с тази констатация, като обясни, че МВР се нуждае от още джипове.

Откакто съм министър на финансите не съм получавал сигнали за злоупотреби при усвояване на пари от ФАР, каза още Орешарски, като допълни, че в министерството перманентно се обсъждат отделни проблеми по конкретни проекти. Според него сроковете и ефективността на средствата от Европейския съюз са от изключително голямо значение. След срещата на министъра с еврокомисаря по регионалната политика Данута Хубнер стана ясно, че чрез Фонда за солидарност на Европейския съюз ЕК ще предостави безвъзмездна помощ за България в размер на 20 354 368 евро за възстановяване на извършени възстановителни работи по преодоляване на щетите от наводненията, причинени от дъждовете през 2005 г.

Министър Орешарски посочи, че правителството е реагирало веднага след наводненията и е отпуснало значителни средства от държавния бюджет за възстановителните работи. Част от тези разходи ще бъдат възстановени в бюджета, каза още финансовият министър и допълни че, отпускането на тези грантове е знак, че България винаги може да разчита на солидарността на Европейската общност.