ОЛАФ започнала стотици разследвания за 48 часа, бие тревога евродепутат
ОЛАФ започнала стотици разследвания за 48 часа, бие тревога евродепутат / снимка: Dariknews.bg, архив
ОЛАФ започнала стотици разследвания за 48 часа, бие тревога евродепутат
80359
ОЛАФ започнала стотици разследвания за 48 часа, бие тревога евродепутат
  • ОЛАФ започнала стотици разследвания за 48 часа, бие тревога евродепутат

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е започнала 400 разследвания в рамките на 48 часа - тази констатация на Наблюдаващия орган към ОЛАФ ще бъде в центъра на дебата в Европейския парламент по време на сесията следобед.

Констатацията буди тревога, тъй като досега не се е случвало стартирането на толкова дела за такъв кратък период от време, коментира евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Андрей Новаков.

По-голямата част от делата стоят отворени и разследването по тях продължава, допълни той. На днешната сесия се очаква дебат и относно преструктурирането на службата.

„Това поне у мен буди съмнение, дали всяко едно от тези дела - те са почти 430 за 48 часа, са проверени в детайли и дали за всяко има основание", каза евродепутатът. Той прикани присъстващите сами да се сетят какво се случва с компания, която е разследвана от ОЛАФ. „Стига ти само да си разследван, без нищо да е доказано. Представяш се като изпълнителен директор на компания, която кандидатства по европейски проект или търси партньор, но „между другото ние се разследваме от ОЛАФ", каза Новаков.

Той изтъкна, че не дава заключения, а това, което казва, е базирано на разискванията в комисията по контрол на бюджета и отсъствието на колеги от ОЛАФ.

„По-голямата част от тези дела остават отворени и остава натрапчивият привкус, че се е случило само за да се каже, че някой се разследва, а дали и кога ще приключат не е ясно", коментира още българският представител в ЕП.