Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър
Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър / снимка: БГНЕС, aрхив
Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър
63111
Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър
  • Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър

Заради снеготопенето и дъждовете се налага ограничаването на производството на ток от АЕЦ Козлодуй, въглищните централи и възобновяемите източници от слънце и вятър. Това съобщи ръководителят на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Митю Христозов. Той бе категоричен, че енергийната система е балансирана.

За първото тримесечие на тази година потреблението на енергия е със 7 на сто по-ниско в сравнение със същия период на миналата година, а износът е с около 30 на сто по-малко. „Основният проблем се появи през март, когато се повишиха температурите, започна снеготопонето, валяха доста дъждове, а потреблението рязко спадна, така че през март фактически има много по-голямо намаление на потреблението", обясни Христозов. По думите му при запазване на баланса няма риск за енергийната система на страната.

Вчера АЕЦ Козлодуй е „разтоварена" с около 750 мегавата и към момента централата работи с мощност от 1300 мегавата, като е вероятно да се намалят с още 20-30 мегавата. Тази мощност вече се вписва в реалния товар, съществуващ към момента в енергийната система на страната, и няма никакви опасности, категоричен е Христозов.

Разпоредено е да се намалят с 40 на сто ВЕИ мощностите днес и то във времето, в което се съчетават слънчеви и вятърни централи - от 10:00 до 17:00 часа. Тъй като метеорологичната прогноза се е оказала неточна, облачността е по-голяма и централите работят на по-ниска мощност, към обяд са ограничени само 17-18 мегавата и то там, където са съсредоточени най-много слънчеви централи.