News Corp. е постигнала предварително споразумение за Dow Jones
News Corp. е постигнала предварително споразумение за Dow Jones / снимка: БГНЕС

Корпорацията на медийния магнат Рупърт Мърдок News Corp. („Нюз корп.”) е постигнала предварително споразумение за изкупуването на една от най-големите американски компании за финансово-икономическа информация Dow Jones& Co. („Дау Джоунс”), предадоха световните агенции.

Подготвяната сделка се оценява на 5 млрд. долара при 60 долара за една акция на Dow Jones& Co., както съобщава вестник"Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Съветът на директорите на Dow Jones ще се събере на съвещание, за да обсъди условията на споразумението днес вечерта в Ню Йорк. Представители на компанията, които са запознати с хода на преговорите, посочват, че изходът от гласуването далеч не е предрешен.

Основното препятствие пред сделката е позицията на семейство Банкрофт, които са собственици на 64 на сто от акциите на Dow Jones.

Влиятелният член на фамилията 55-годишният Кристофър Банкрофт е директор на компанията и е категорично против сключване на споразумение с Мърдок. Медийната империя на Мърдок обединява 110 вестника, кабелната телевизия Fox News („Фокс нюз”) и киностудии.

Компанията Dow Jones е основана преди 125 години, издава втория по тираж вестник на САЩ -"Уолстрийт джърнъл", притежава агенцията Dow Jones нюзуейърс и финансово-икономическия вестник"Берънс".