НЕК e представила нови доказателства за неплатените суми от ЕРП-тата
НЕК e представила нови доказателства за неплатените суми от ЕРП-тата / снимка: БГНЕС
НЕК e представила нови доказателства за неплатените суми от ЕРП-тата
71591
НЕК e представила нови доказателства за неплатените суми от ЕРП-тата
  • НЕК e представила нови доказателства за неплатените суми от ЕРП-тата

Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила нови доказателства за неплащане на суми от страна на трите електроснабдителни компании. Това стана ясно по време на трите открити заседания по процедурите по отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за доставка на ток.

Председателят на енергийния регулатор Боян Боев насрочи нови заседания за края на април, за да предостави възможност на дружествата да се запознаят с документите.

Очаквано - и трите дружества оспориха мотивите за отнемането на лицензите си, като допълниха, че сигурността на доставките на ток до крайните клиенти е била застрашена, ако не са задържали плащания към НЕК.

От своя страна от НЕК дадоха същия аргумент, че ако не получат парите си, сигурността на доставките на електроенергия от обществения доставчик могат да бъдат застрашени.

Подробности за новите доказателства от страна на Националната електрическа компания така и не бяха дадени. Единствено изпълнителният директор Екатерина Истаткова обясни: „Това задържане или неплащане на средства от крайните снабдители към НЕК застрашава сигурността на снабдяването с оглед на това, че НЕК - основната му функция е обществена доставка на електрическа енергия. Лишаването от парични средства води до невъзможност тя да се разплаща с производителите по веригата".

От ЧЕЗ са направили опит да се споразумеят с НЕК за плащане на дължимите суми, но до спогодба така и не се е стигнало. Кремена Стоянова от дружеството: „Със своите действия ДКЕВР изразява осезателно подкрепа в полза на НЕК, като констатира. Отново ще си позволя да цитирам: „Блокиране на цялата дейност на Националната електрическа компания и невъзможност да извършва плащания към производителите на електрическа енергия". В същото време обаче, комисията не отчита, че финансовото положение на крайния снабдител е аналогично и то е предизвикано от неизпълнението на задълженията към НЕК".

Йорг Золфендер от ЕВН заяви, че електроснабдителните дружества не са виновни за дефицитите в енергетиката: „Както и да бъдем обвинявани за евентуално бъдещо увеличение на цените на електроенергията заради този дефицит".

От Енерго про също подчертаха опасността от проблеми с доставките на ток, ако не са си прихванали част от вземанията си. Новото открито заседание, на което ще бъде обсъдено отнемането на лицензиите на трите дружества, ще бъде на 28 април.