Насъщният поскъпва, твърдят хлебопроизводители
Насъщният поскъпва, твърдят хлебопроизводители / снимка: sxc.hu
Насъщният поскъпва твърдят хлебопроизводители
31777
Насъщният поскъпва твърдят хлебопроизводители
  • Насъщният поскъпва твърдят хлебопроизводители

Хлябът поскъпва с 20-25% заради поскъпването на брашното. Това обясни за Дарик председателят на Асоциацията на хлебопроизводители „Хляб за България" Георги Попов. По думите му не може да се говори за спекулативно увеличение на цените. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов обясни, че цените на родния пазар са пряко свързани със тенденциите на поскъпване на световните пазари. От бранша са на мнение, че цените на пшеницата ще продължават да се покачват, след като Русия обяви вчера, че налага забрана за износа на зърно.

Хлябът поскъпва и това е факт, категоричен бе пред Дарик председателят на асоциацията на хлебопроизводители „Хляб за България" Георги Попов. "Поскъпването е факт, то не е прогноза. На места е до 30 процента, но средно за страната очаквам, че ще бъде между 20 и 25 процента. Какво означава спекулативна цена? Ако визирате думите на министъра, напомнете му, че цифрите, които той цитира, са без ДДС. И това са цени, на които ние продаваме в магазина. Така че ние в момента продавахме на по-ниски цени, отколкото той твърдеше, че трябва да се продава хлябът. Да не говорим, че не министърът е човекът, който определя нивата на цените", каза Попов.

Попов изрази притесненията на бранша, че тази година освен по-лошо качество на реколтата се очаква и дефицит от 500 хиляди тона пшеница. Зърнопроизводителите пък са на мнение, че е крайно време и у нас да се покачат цените на пшеницата. „Ние продаваме най-евтината пшеница в ЕС", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. „Поради тази причина има 10 кораба, наредени на Варна и на Бургас, чакат да товарят заради забраната на Русия за експорт на зърно. Фуражната пшеница достигна цената на хлебната. Котировките там са 300 - 310 лева на тон за фуражната пшеница. Това не е спекулативно покачване. Когато една стока има огромно търсене, има дефицит, нормално е нейната цена да се вдигне", каза той.

У нас ще има увеличение, ако цените на световните борси продължат да се покачват, допълни Христов.