Над половината пенсии са инвалидни

Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни, обяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите, поясни министърът. Според него лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.

Калфин се надява на промяна в ТЕЛК-овете до края на годината

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни, че НОИ е обикновен бюджет с приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко, коментира той. И предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Вижте идеите на правителството за пенсионната реформа

Министърът обеща промяна на механизма за наемане на хора над 55 години. Целта е бизнесът да бъде стимулиран да взима повече хора над тази възраст, за да може и те самите да натрупат нужния стаж за пенсиониране.

Във връзка с обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите.

Министърът бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение.

Източник: Novanews.bg