Калфин: Надявам се промяната в ТЕЛК-овете да стане до края на годината
Калфин: Надявам се промяната в ТЕЛК-овете да стане до края на годината / снимка: БГНЕС

Хората с увреждания трябва да получат не само медицинска експертиза от ТЕЛК, а да бъдат насочвани какво могат да работят и да бъдат пълноценни. Това заяви в Пловдив социалният министър Ивайло Калфин.

Целта е не да се намаляват средствата, а те да се насочат към хората, които наистина имат нужда. Така ще се избегнат и голяма част от лъжливите ТЕЛК-ови решения. Надявам се промяната да стане още до края на годината, допълни вицепремиерът. Идеята е хората с увреждания да са пълноценни за обществото и да се върнат на работа. Такава е практиката в цяла Европа, подчерта Ивайло Калфин.

Около 350 хиляди хора с различна степен на увреждания работят в България, но част от тях не се освидетелстват от страх да не ги уволни работодателят, допълни социалният министър. И в момента има мерки за насърчаване на работодателите да назначават на работа хора с увреждания, но малка част от тях се възползват. В новия програмен период има средства за преоборудване и адаптиране на работното място, за изграждане на достъпна среда, за поемане на част от заплащането, уточни министър Калфин.

Вицепремиерът Калфин откри в Пловдивския панаир 4-то издание на Европейския форум за социално предприемачество, в който участват близо 70 фирми от 7 страни. Фирми от България, Румъния, Турция, Италия показват работно облекло, детски и дамски дрехи, обувки, изделия за дома, детски играчки, изработени от хора с увреждания.