Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата
Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата
30586
Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата
  • Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата

Над 300 фирми вече са получили парите си от държавата, които държавата им дължеше заради изпълнени поръчки, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му вече е изготвен регистърът за разплащане с бизнеса и то върви по график. Ето какво каза министър Дянков на фирмите, които не са съгласни да получат парите си чрез схемата на Българската банка за развитие:

„Ако могат да издържат над една година, разбира се, има и тази възможност – чак в средата на следващата година тези бизнеси по някакъв начин да си получат парите. Междувременно ние всяка седмица публикуваме какви са резултатите. Вече около 300 фирми са си получили парите. Още около 400 фирми вече са кандидатствали, минали са през процедурата, така че явно има голям интерес, особено от малки и средни фирми. Всъщност от тях излезе идеята за схема за бързи мерки чрез Българска банка за развитие, защото това е особено тема за малкия и средния бизнес и ако има голям бизнес и те ако могат да изчакват, докато ни се оправи фискът, разбира се.”

Дянков съобщи още, че към момента не може да се говори за сливане на министерства. За да се оптимизира държавната администрация, обаче, определени агенции могат да се влеят в ресорните си министерства.