/ IStock
Русия обяви в сряда, че е направила през тази седмица плащане по външния си дълг в рубли - ход, който може да не бъде приет от държателите на руски външен дълг и да постави страната на пътя към исторически безпрецедентен дефолт, съобщи Асошиейтед прес.

Руското министерство на финансите обяви, че се е опитало да направи плащане от 649 милиона долара към неназована американска банка - първоначално идентифицирана като "Джей Пи Морган Чейс" - но плащането не било прието, защото новите санкции на САЩ забраняват на Русия да използва американски банки за плащанията по външния си дълг.

САЩ налагат санкции на дъщерите на Путин и блокират бъдещи американски инвестиции в Русия

Русия съобщи, че вместо това е прехвърлила сумата в рубли в специална банкова сметка в държавния фондов регулатор. Руското министерство допълни, че щом на страната бъде позволен достъп до международните валутни пазари - нещо, което е малко вероятно да стане в обозримо бъдеще поради санкциите - ще реши дали да позволи на държателите на държавни ценни книжа да преобразуват плащането, направено в рубли, обратно в долари или евро.

Макар че Русия има гратисен период от 30 дни да навакса с плащанията си, инвеститорите прогнозират дефолт. Договорите, които регулират руските държавни ценни книжа, в повечето случаи изискват плащания в евро или долари с много малко и ограничени изключения, известни като клауза за алтернативно плащане.

Русия твърди, че съществуват условията за такива изключения, но експертите по суверенния дълг смятат обратното.

Унгария е готова да плаща в рубли за руски газ

Въпреки че Русия заявява, че е готова да плаща задълженията си, Кремъл предупреди, че ако санкциите останат, ще продължи да плаща на кредиторите си в рубли вместо в долари или евро.

"Русия има всички необходими ресурси да обслужва дълга си. Ако тази блокада продължи и трансферите за изплащане на дълга останат блокирани от тези замразени фондове, те (задълженията) могат да бъдат изплатени в рубли", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

САЩ се опитват да принудят Русия да използва резервите си в чуждестранна валута или приходите от продажбите на петрол и природен газ, за да изтощят финансовите й ресурси. Санкциите, наложени на Русия тази седмица, я лишиха от възможността да използва валутни резерви, държани в американски банки, за плащания по дълга.

Русия не е обявявала дефолт по външния си дълг от Болшевишката революция през 1917 г. насам.
БТА