/ iStock/Getty Images

Белият дом обяви санкции срещу дъщерите на Владимир Путин заради войната на Москва в Украйна, като заяви, че членовете на семейството са известни с това, че укриват богатството на руския президент.

Освен това Белият дом обяви "пълно блокиращи" санкции срещу най-големите руски публични и частни финансови институции - Сбербанк и Алфа банк, и заяви, че всички бъдещи американски инвестиции в Русия вече са забранени, съобщи АФП.

Столтенберг: Путин иска цяла Украйна и нов световен ред

Санкциите са срещу членове на семействата на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. "Днес налагаме санкции срещу пълнолетните деца на Путин, съпругата и дъщерята на министър Лавров, както и срещу членовете на Съвета за сигурност на Русия", заяви високопоставен служител на американската администрация.

В пълното изявление, публикувано на уебсайта на Белия дом, се уточнява, че ограниченията срещу посочените руснаци "ги изключват от финансовата система на САЩ и замразяват всички техни активи в САЩ".

В изявлението се отбелязва също, че санкционираните членове на семействата на руски политици "са се обогатили за сметка на руснаците" и са оказали необходимата подкрепа за продължаването на войната в Украйна.

Убити и ранени след удар срещу хуманитарен център в Донецк

САЩ налагат санкции и на Михаил Мишустин и Дмитрий Медведев.

БГНЕС