Русия може да обяви дефолт на Украйна, ако Киев не заплати свой дълг към нея
Русия може да обяви дефолт на Украйна, ако Киев не заплати свой дълг към нея / снимка: БГНЕС, архив

Ако Украйна не извърши към Русия плащане по облигации за три милиарда долара, Москва може да обяви дефолт на Киев, заяви украинският министър на финансите Наталия Яреско, цитирана от ТАСС.

"Ако не извършим плащането - да. Смятам обаче, че сега е рано да се мисли какво ще правим ние и какво - те. Това ще е спекулация от наша и тяхна страна. Готвим се за всякакви възможности", каза Яреско за украинската телевизия "Пети канал". Тя заяви, че Киев не може да извърши това плащане.

"Не, не можем да извършим плащането. По програмата на Международния валутен фонд имаме строго определени параметри какви средства можем да отпуснем за каквото и да било, от бюджетния дефицит до изплащането на дългове", каза Яреско.

Министърът подчерта, че е готова да се срещне с руския си колега и да обсъди с него преструктуриране на дълга на Украйна към Русия. "Готова съм отново да се срещна с руския министър на финансите. Казаха ми, че те биха желали да ни поканят на още една такава среща след срещата на Г-20 в Анталия и съм готова на такъв открит диалог", заяви Яреско.

Тя отбеляза, че МВФ е готов да преразгледа политиката си по отношение на задълженията към официални кредитори. "Ако има подкрепа за изменение на политиката в МВФ, съм уверена, че ако Украйна изпълнява всичките си други задължения по меморандума, неизплащането на дълга към Русия няма да доведе до закриване на програмата" за сътрудничество с Фонда, каза украинският министър на финансите.

Източник: БТА