/ iStock/Getty Images
Руското финансово министерство съобщи, че е одобрена временна процедура за погасяване на дълга в чуждестранна валута, но предупреди, че плащанията ще бъдат извършени в рубли, ако санкциите попречат на банките да изпълнят задълженията си във валутата на издаване, предаде Ройтерс.

Западните санкции заради събитията в Украйна изключиха Русия от ключови операции за световните финансови пазари, разпалвайки най-тежката икономическа криза от 1991 г., когато Съветският съюз се разпадна.

МВФ: Дефолт по руския дълг вече не е невероятен

Твърденията, че Русия не може да изпълни задълженията си по външния си дълг не са верни, заяви финансовият министър Антон Силуанов, допълвайки, че страната разполага с необходимите средства, за да го направи.

Правителството трябва да плати 117 милиона долара от деноминираните в долари облигации в сряда (16 март).

Кабинетът съобщи, че е одобрил временна процедура, за да позволи на банките да извършат плащанията в чуждестранна валута, но подчерта, че възможността това да се случи зависи от санкциите.

Някои руски банки бяха изключени от системата за международни плащания СУИФТ (SWIFT), което попречи на усилията за прехвърляне на пари извън Русия. 
Ако плащанията не могат да бъдат осъществени, то финансовото министерство обяви, че ще изплати еврооблигациите в рубли, което е равносилно на дефолт. Рублата се срина до рекордно ниски равнища през последните седмици.

Замразяването на валутните сметки на централната банка и правителствените сметки в чуждестранна валута може да бъде разглеждано като желание от някои западни страни да организират изкуствен дефолт, отбеляза Силуанов.

PayPal спира услугите си в Русия

На 5 март президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за временна процедура за изпълнение на задълженията към някои чуждестранни кредитори, която  позволява да се изплащат валутни дългове към кредитори и страни с "неприятелски действия" срещу Русия, в рубли, припомня ТАСС. Това ще става чрез специални сметки в руски банки.

Силуанов заяви на 10 март, че Русия ще изплати на 16 март външния си дълг във валута, само ако валутните й сметки – около 300 милиарда долара – бъдат размразени. Ако това не стане, Москва ще погасява и обслужва валутните си задължения в рубли.
БТА