Мутафчиев: Очакваме удвояване на печалбата на БМФ
Мутафчиев: Очакваме удвояване на печалбата на БМФ / netinfo

Печалбата на Параходство БМФ за първите пет месеца на тази година е 20 млн. лева, приблизително колкото бе чистата печалба на Параходството за цялата 2006 г. Това заяви във Варна министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Очакваната печалба на БМФ за 2007 г. е 45 млн., каза Мутафчиев.

На Пристанище Варна транспортният министър присъства на вдигането на флага и официалното кръщаване на кораб “Стара планина”. 42600-тонният кораб за насипни товари е първият от поръчката от три нови кораба, които БМФ възложи на "Булярд Корабостроителна индустрия". Вторият кораб от серията – 21000-тонният “Пирин”, се очаква да бъде готов през октомври.

За финансиране на производството на новите кораби Параходството ще използва част от изтегления от дружеството кредит в размер на 69 млн. долара, съобщи изпълнителният директор на БМФ капитан Христо Донев.

Половината от кредита ще бъде използван за закупуването на кораби втора ръка, на възраст под 10 години. 14 млн. от заема ще отиде за рефинансиране на стар кредит, допълни капитан Донев.

Други новини от Варна